یوبوت و مزایای اجرایی آن

یوبوت محصولی پلیمری با پایه پلی پروپلین است، که با هدف سبک سازی دال‌ها در سقف و پی‌های گسترده‌ی بتنی طراحی شده است. دال یوبوت از نوع دال‌های مجوف متشکل از تیرچه‌های عمود بر هم است، و بار را به صورت دو طرفه منتقل می‌کند.‌ دال‌های یوبوت جزو سیستم‌های دوطرفه مشبک با قالب‌های ماندگار دسته بندی می‌شوند. نوارهای باربر طراحی شده در دال‌های مشبک یوبوت در حقیقت تیرهای I شکل متعامدی هستند که به جهت سختی بالای خود و سبکی دال قادر به باربری در دهانه‌های بلند و کنترل مناسب خیز در این دهانه‌ها هستند.

در ساختمان‌های بلند مرتبه‌ یا دارای سقف با ارتفاع بلند، جهت جلوگیری از تغییر شکل و بوجود آمدن خیز، لازم است دیافراگم سقف به صورت سخت عمل کند. در نتیجه نیاز به دال بتنی به دلیل سختی بالا، همواره مورد توجه مهندسین‌ بوده است.‌ به دلیل نیاز به کنترل خیز و ترک‌های بوجود آمده در دال‌های بتنی استفاده از دال‌های بتنی محدود به دهانه‌های کوچک بوده و در صورت اجرا در دهانه‌های بزرگ، وجود تیر با آویزهای بلند و هزینه‌های اجرا مشکل‌ کارفرمایان را دوچندان می‌نمود که سیستم دال مجوف یوبوت (سقف یوبوت) تمام این اشکالات را حل نموده است.

 

ماهیت و عملکرد قالب‌های یوبوت‌

هدف اصلی از قرار دادن قالب‌های یوبوت در داخل دال‌های بتنی، ایجاد حفره‌های خالی در داخل دال و حذف بتن ناکارآمد در میان آن است. این کار باعث می‌شود تا علاوه بر سبک‌تر شدن دال، امکان پوشش دهانه‌های بزرگتر به دلیل ضخامت و سختی زیاد دال امکان‌پذیر باشد.

این قالب‌ها نقش سازه‌ای نداشته و فقط وظیفه حذف بتن و ایجاد حفره در داخل بتن را دارند و پس از گیرش بتن، عملاً کارایی دیگری ندارند. به دلیل عدم خارج کردن قالب‌ها از میان بتن به آنها قالب‌های ماندگار نیز می‌گویند.

 

مفهوم سیستم سقف یوبوت (سقف دال مجوف)

امروزه از دال‌های تخت بتنی با آرماتورگذاری معمولی می‌توان در دهانه‌های بلند استفاده نمود. تغییرات جدید انجام شده در آیین نامه‌های طراحی و امکان استفاده از تکنولوژی‌های جدید باعث کاهش وزن دال و هزینه‌های اجرایی آن شده است. برخی از پیشرفت‌های انجام شده در زمینه تکنولوژی بتن مسلح و دلایل اجرای دال‌های تخت بتنی در دهانه‌های بلند به ترتیب زیر است.

·         استفاده از آرماتورهای فولادی با مقاومت بالا

·         استفاده از آرماتور منفی در وجه فوقانی دال به منظور کاهش تغییر شکل‌ها در دال‌های چند دهانه

·         استفاده از بتن مقاومت بالا در دال‌ها

·         استفاده از سیستم‌های قالب بندی جدید که علاوه بر امکان ایجاد هندسه دلخواه دال، باعث کاهش هزینه‌های اجرایی نیز میشود.

‌در انتخاب سیستم سقف بتن آرمه، علاوه بر اقتصاد طرح می‌بایست به نکات زیر توجه داشت.

·         سقف باید مقاومت کافی در برابر بارهای اعمال شده را داشته باشد.

·         به منظور محدود نمودن مقادیر تغییر شکل‌ها تحت بارگذاری‌های دائم و غیر دائم می‌بایست سختی مورد نیاز دال فراهم شود.

·         ‌با افزایش ابعاد دهانه‌ها، معیار سختی از اهمیت بیشتری برخوردار می‌شود. در این حالت امکان دارد به جای معیار مقاومت، معیار سختی تعیین کننده ابعاد اصلی باشد.

‌مزایای اجرائی‌ یوبوت

·         ایجاد دهانه‌ها و کنسول‌های بزرگتر

·         کاهش میزان انتقال صوت، حرارت و لرزش

·         امکان حذف تیرها و ایجاد دال تخت

·         بهبود عملکرد لرزه‌ای

·         امکان ایجاد شکل‌ها و بازشوهای بزرگ و نامنظم در سقف

·         امکان ستون گذاری نامنظم

 

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.